Vilka ombyggnader kan man göra i en bostadsrätt?

Det är tillåtet att renovera, bygga om och sätta sin egen prägel på sin bostadsrätt men de åtgärder du gör måste stanna inom din bostads väggar.

Du kan t ex tapetsera om med precis vilka tapeter du vill, måla om hela köket eller rentav byta ut det mot ett sprillans nytt som passar dig bättre. Byt kranar, sätt upp det där snygga kaklet som passar så bra, dra in lite extra belysning vid diskbänken och få det precis som du vill. Men – det är några saker som man inte får göra i köket. T ex så får du inte ta ner eller flytta bärande väggar, inte dra om ledningar eller installera gasspis utan att fråga föreningen om lov. När det gäller större förändringar så måste du fråga en byggnadsingenjör som gör en besiktning och ger ett utlåtande angående det du vill göra.

Dörrar och övriga möbler som är inbyggda i lägenheten får flyttas och tas bort efter eget tycke. Däremot så är utsidan av din ytterdörr inte din utan bostadsrättsföreningens. Den ska alltså se ut som övriga lägenheters dörrar i föreningen. Däremot kan du måla om insidan av dörren om du skulle vilja det.

När det gäller badrummet så är det fritt fram att renovera och bygga om. Något som du måste ta hänsyn till när du planerar din renovering är var golvbrunnar och avlopp är placerade. Dessa tillhör nämligen bostadsrättsföreningen och du får inte flytta dessa utan föreningens godkännande.

Om du har en terrass eller balkong så kan du inreda hur du vill på insidan, däremot ska utsidan på balkongen eller terrassen ska se likadan ut som övriga balkonger eller terrasser i föreningen. Det är ok att sätta upp en parabol på sin balkong så länge som man sätter den på insidan av balkongen, samma sak gäller för blomlådor.