När räntorna stiger så ökar kostnaderna för Bostadsrättsföreningar

Räntehöjningar kan påverka bostadsrättsföreningar på flera sätt, både direkt och indirekt.

Om bostadsrättsföreningen har lån eller krediter med rörlig ränta, kommer en räntehöjning leda till ökade månatliga ränteutgifter. Detta kan i sin tur öka föreningens totala kostnader och kräva en ökning av månadsavgifterna som medlemmarna betalar.

Om de blir nödvändigt för föreningen att höja månadsavgifterna för att kompensera för ökade räntekostnader, påverkar detta medlemmarnas privatekonomi negativt. Medlemmarna kan behöva justera sina budgetar för att hantera de högre kostnaderna.

Räntehöjningar kan också påverka föreningens förmåga att låna eller finansiera renoveringsprojekt. Om räntekostnaderna stiger markant, kan det bli svårare eller dyrare för föreningen att få tillgång till kapital för att utföra nödvändiga underhålls- eller uppgraderingsarbeten.

Tyvärr kan en ökning av räntan också påverka fastighetens värde. Om räntorna stiger kraftigt kan det bli mindre attraktivt för potentiella köpare att investera i bostadsrätter inom föreningen, vilket kan minska fastighetens försäljningsvärde.

Det är viktigt för bostadsrättsföreningar att vara medvetna om de potentiella påverkansfaktorerna av räntehöjningar och att ha en solid ekonomisk planering på plats för att hantera sådana scenarier. Det kan också vara klokt att ha rådgivning från finansiella experter och konsultera medlemmarna om eventuella förändringar i månadsavgifter eller andra ekonomiska åtgärder som kan krävas för att hantera höjda räntekostnader.

Ni kan i förtroende vända er till oss vid frågor och funderingar. MBF har kompetensen att ge råd och stöd till styrelserna hur de ska agera i en marknad med ökade räntor.

Minska risken för inbrott i din bostad

Det går att göra det svårt för tjuven och förhindra inbrott i lägenheten. Några tips är att tex alltid se till att ha ordentliga lås på både dörrar och fönster. För ytterdörren kan man komplettera med en så kallad ”dörrspion” så att du kan se vem som står utanför innan du öppnar och att ha en säkerhetskedja monterad är också bra. Samtliga fönster som går att nå från marknivå måste också ha ordentliga lås.

Tjuvar är ofta ljusskygga och att ha utomhusbelysning vid ingången och även rörelsesensorer skrämmer bort många. Ett annat knep är att ha radion påslagen även när man inte är hemma och ha tidsinställda lampor.

Att ha god kontakt med sina grannar och hjälpas åt att ha lite koll på vad som händer i närområdet känns tryggt. Om det inte räcker kan man även installera ett inbrottslarm eller övervakningssystem som är kopplat direkt till en larmcentral.

Slutligen, ibland är det så att tillfället gör tjuven, ha inte dina värdesaker som smycken, laptop eller kontanter synliga när man kikar in genom fönstret. Placera dem på ett säkert och dolt ställe i bostaden istället.

Balkongen blir så mycket mysigare med blommor

Även om du inte har så kallat ”gröna fingrar” så kan du få blommor att trivas och växa bra på din balkong med några enkla knep.  Det kräver lite tid och uppmärksamhet, men det är inte svårt om du följer några grundläggande riktlinjer. Här är några tips för att sköta balkongblommor.

Vattna dina blommor regelbundet, särskilt under torra perioder. Se till att jorden inte torkar ut helt, men undvik också att övervattna. Gödsla dina växter med en lämplig näring med jämna mellanrum för att säkerställa att de får tillräckligt med näring.

Placera dina blommor på en plats där de får tillräckligt med solljus eller skugga, beroende på deras behov. Tänk också på att vind och temperaturer kan påverka växterna, så försök att hitta en skyddad plats om det är möjligt. Beskär dina växter regelbundet för att ta bort döda eller sjuka blad och blommor. Detta hjälper till att hålla plantorna friska och främjar tillväxt. Byt ut jorden i dina balkonglådor och krukor om det behövs för att ge dina växter nya näringsämnen och hjälpa till att förhindra sjukdomar.

Har man otur kan växterna drabbas av skadedjur. Om du ser några små kryp så kan du ta bort dem med hjälp av en pincett eller borste. Detta är särskilt användbart för att ta bort mindre insekter som bladlöss eller spinnkvalster. Du kan också använda t ex en mild tvål blandat med vatten och spraya på bladen för att kväva skadedjuren. Se till att tvålen inte är för koncentrerad, eftersom det kan skada växten.

Men vilka blommor ska man då välja? Det finns många sorters blommor som passar i balkonglådor, och det beror på flera faktorer som klimat, växtplats och personlig smak. Här är några exempel på blommor som är lämpliga för balkonglådor.

Pelargoner är populära blommor som finns i många olika färger och sorter. De trivs bra i balkonglådor och kräver inte mycket underhåll.

Lobelia är en tätväxande blomma som är idealisk för att fylla ut balkonglådor och ger en fin färgklick. Den finns i flera olika färger, inklusive blå, lila och rosa.

Petunior är en annan populär blomma som finns i många olika färger och sorter. De blommar under hela sommaren och kräver minimalt med skötsel.

Verbena är en tålig och vacker blomma som finns i flera olika färger och sorter. Den passar särskilt bra i soliga balkonglådor och blommar hela sommaren.

Fuchsia är en elegant blomma med hängande blommor som passar särskilt bra i skuggiga eller halvskuggiga balkonger. Den finns i många olika färger och sorter.

Det finns många fler sorters blommor som kan passa i balkonglådor, så det är värt att undersöka vilka som passar bäst för din specifika situation och smak. Tänk också på att kombinera olika blommor för att skapa en varierad och färgglad balkonglåda.

Hur kan Bostadsrättsföreningar spara på elen?

Som vi alla märkt har elpriserna rusat i höjden denna vinter. Det är tufft för många men det finns flera sätt som bostadsrättsföreningen kan spara el på.

Några förslag på åtgärder man kan göra är t ex:

  • Byta till energieffektiva belysning och elektronik.
  • Installera solpaneler.
  • Använda närvostyrd belysning i gemensamma utrymmen.
  • Uppgradera till energieffektiva vitvaror och AC-enheter.
  • Förbättra tätningen i fönster och dörrar.
  • Genomföra energieffektivitetsrenoveringar.
  • Uppmuntra medlemmarna att spara energi.

Byggnaderna reagerar när det blir kallare och det är stor skillnad i energiförbrukningen beroende på om det är varmare, kallare, soligt eller blåsigt. Problemet är att systemen ofta märker detta för sent, vilket inte bara innebär ojämna inomhustemperaturer utan också ökad energiförbrukning.

Viktiga faktorer att kika är att ha bra varmvattencirkulation, miljösmarta kranar och solfångare. Det är några av de åtgärder som fungerar bra om för att hjälpa bostadsrättsföreningar att spara el.

Att ha en hög temperatur i t ex trapphuset är ofta onödigt och bör därför sänkas. Andra gemensamma utrymmen behöver också ses över med tanke på rumstemperaturen.

Att se över sin maskinpark, t ex tvättstugor kan man spara mycket energi på. Byt ut tvättmaskiner som är äldre än 20 år. Nya tvättmaskiner drar endast 1/3 så mycket energi som gamla maskiner.

Om ni har några frågor eller funderingar kontakta gärna våran byggavdelning.

Levande ljus – så kan du minska brandrisken

Nu är julen här och våra hem pyntas för att skapa den där mysiga och stämningsfulla känslan. Levande ljus i våra hem ökar så här års och det finns vissa saker du bör tänka på för att minska brandrisken. Det är viktigt att vara medveten om riskerna med ljus och att vidta vissa försiktighetsåtgärder för att förhindra bränder.

Den allra viktigaste regeln är att tänder du ett ljus så släcker du ljuset men det är lättare sagt en gjort. Vad kan vi då göra för att påminna oss själva för att inte glömma? Om du måste lämna ett rum där ett ljus brinner, se till att släcka det innan du går. Sätt mobilalarm eller en lapp på ytterdörren som en påminnelse.

En annan viktig aspekt att tänka på är vart man placerar ljusen. En god idé är att undvika att använda ljus i områden där det finns brandfarliga material, som t ex gardiner eller julgranar. Se också till att använda ljushållare som är stadiga och kan fånga upp eventuella droppar eller spill. Många räknar ner till jul genom att varje söndag tända ett ljus i adventsljusstaken men tänkt på att inte dekorera med brännbara material såsom mossa.

Undvik även att placera många värmeljus bredvid varandra då hettan kan bli så intensiv att det flammar upp.

Slutligen, se till att använda ljus som är gjorda av säkra material, som bivax eller sojavax. Dessa typer av ljus är mindre benägna att släppa ut skadliga kemikalier i luften när de brinner.

Sammanfattningsvis kan ljus ge en varm och mysig känsla i ditt hem, men det är viktigt att använda dem på ett säkert sätt för att förhindra bränder. Genom att placera dem på en säker plats, aldrig lämna dem utan uppsikt, hålla dem borta från brandfarliga material och använda säkra ljus, kan du hjälpa till att din julledighet blir njutbar och brandfri.

Hur mycket el drar de vanligaste apparaterna i ditt hem?

Nu när elpriserna rör sig brant uppåt kan det vara bra att känna till hur mycket el de olika apparaterna som man har i sitt hem egentligen förbrukar.

Direktverkande el, golvvärme, handdukstorkar och hemelektronik i stand by-läge är exempel på strömtjuvar i ditt hem.

Den största delen av en lägenhets elförbrukning sker faktiskt i köket! Matlagning, kyl- och frys och diskmaskinen är de grejer som drar mest el för dig som bor i lägenhet. En genomsnittlig förbrukning för lägenheters hushålls el är ungefär 2500 kWh på ett år.

Nedan har vi sammanställt en förteckning över hur mycket energi de olika apparaterna drar. Källa till informationen är Mälarenergi AB:s uträkningar.

Artikel Aktiv tid för att förbruka 1 kWh
1 m² golvvärme 8 timmar
Element på el/varmluftsfläkt 1 timme
AC/Luftkonditionering 1 timme
Adventsljusstake LED 1428 timmar
Bastu (6000 W) 10 minuter
Dammsugare 1,4 timmar
Elvisp (500 W) 2 timmar
Elvisp (1000 W) 1 timme
Frys, klass A++ 32 timmar
Glödlampa 40 W 25 timmar
Hårtork (2200 W) 27 minuter
Induktionshäll (maxeffekt 7350 W) 8 minuter
Infravärme (1800 W) 30 minuter
Kaffebryggare (1500 W) 50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare 27 minuter
Kylskåp, klass A++ 75 timmar
Ladda Smartphone 200 timmar
Ladda Laptop 15 timmar
LED/LCD-tv (på) 14 timmar
LED-lampa 1 W 1000 timmar
Lågenergilampa 7 W 143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt) 1 timme
Motorvärmare 1,5 timme
Plattång 18 timmar
Rakapparat 184 timmar
Rosta bröd 1 timme
Spelkonsoll 11 timmar
Strykjärn 27 minuter
Symaskin 14 timmar
Torktumlare, klass B Femtedels torkning
Ugn 75 minuter
Tvättmaskin 40° 1-2 tvättar

Regler för skötsel av egen tomt i en bostadsrättsförening

Vad gäller egentligen när varje lägenhet i bostadsrättsföreningen har en liten egen bit tomt som man själv ansvarar för, t ex i ett radhusområde i bostadsrättsform? Hur hanterar man att grannes lilla träd vuxit sig stort och skickar in både grenar och skugga på den egna tomten?

Ja det är inte helt enkelt att veta vad man har rätt att göra rent juridiskt och vad som är bäst för grannsämjan. Om man ser till det juridiska så har du som bostadsrättsinnehavare skyldighet att hålla din tomt någorlunda snygg och trevlig. Du ansvarar för t ex gräsklippning, plantering, lövräfsning och beskärning av dina träd och buskar på tomten. Självklart behöver du inte vara någon trädgårdsarkitekt men tomten får heller inte förvandlas till ängsmark.

Träd och buskar växer ju som bekant och de kan snabbt bli så stora att de stäcker sig över gränsen till din grannes tomt. De kan fälla löv och frukt på din grannes sida och det kan bli impopulärt. Smidigast är ju att prata med grannen angående grenar som sticker över till den andra tomten och lösa problemet direkt. Kan man inte komma överens så är det bäst att kontakta styrelsen för bostadsrättsföreningen så kan de hjälpa till att lösa konflikten.

Växter kan också bli en trafikfara om de skymmer sikten för trafiken och hänger ut över t ex gångbanor. Där är du som bostadsrättsinnehavare skyldig att hålla efter så att sikten inte skyms och så att grenarna inte hindrar passage på t ex gångbanor och trottoarer.

Vilka ombyggnader kan man göra i en bostadsrätt?

Det är tillåtet att renovera, bygga om och sätta sin egen prägel på sin bostadsrätt men de åtgärder du gör måste stanna inom din bostads väggar.

Du kan t ex tapetsera om med precis vilka tapeter du vill, måla om hela köket eller rentav byta ut det mot ett sprillans nytt som passar dig bättre. Byt kranar, sätt upp det där snygga kaklet som passar så bra, dra in lite extra belysning vid diskbänken och få det precis som du vill. Men – det är några saker som man inte får göra i köket. T ex så får du inte ta ner eller flytta bärande väggar, inte dra om ledningar eller installera gasspis utan att fråga föreningen om lov. När det gäller större förändringar så måste du fråga en byggnadsingenjör som gör en besiktning och ger ett utlåtande angående det du vill göra.

Dörrar och övriga möbler som är inbyggda i lägenheten får flyttas och tas bort efter eget tycke. Däremot så är utsidan av din ytterdörr inte din utan bostadsrättsföreningens. Den ska alltså se ut som övriga lägenheters dörrar i föreningen. Däremot kan du måla om insidan av dörren om du skulle vilja det.

När det gäller badrummet så är det fritt fram att renovera och bygga om. Något som du måste ta hänsyn till när du planerar din renovering är var golvbrunnar och avlopp är placerade. Dessa tillhör nämligen bostadsrättsföreningen och du får inte flytta dessa utan föreningens godkännande.

Om du har en terrass eller balkong så kan du inreda hur du vill på insidan, däremot ska utsidan på balkongen eller terrassen ska se likadan ut som övriga balkonger eller terrasser i föreningen. Det är ok att sätta upp en parabol på sin balkong så länge som man sätter den på insidan av balkongen, samma sak gäller för blomlådor.

Snöröjning och sandning vid bostadsrättsföreningar

Vad är det egentligen som gäller när snön börjar falla och isen lägger sig på gatorna utanför porten vid bostadsrätten? Vem är det som ansvarar för att gatan hålls ren från snö och is och ser till att den sandas?

Det vanligaste är att bostadsrättsföreningar skriver ett avtal med en firma som sköter snöröjningen. Företaget ser då till att snön är bortskottad från gatan, isfläckarna sandade och trottoaren känns trygg att gå på. För det mesta fungerar samarbetet alldeles utmärkt men vad händer om någon trots det halkar och slår sig utanför porten. Vem har ansvaret och till vem ska eventuella skadeståndskrav riktas?

Fastighetsägaren är ansvarig för att snö och is tas bort från tak på fastigheten och att se till att snöröjningen utanför fastigheten sköts. Fastighetsägaren kan dock förhandla bort ansvaret genom att i avtalet med en snöröjningsfirma tydligt ange att firman övertar fastighetsägarens ansvar.

När det gäller is och snö som finns på fastighetens tak är det alltid fastighetsägarens ansvar. Man ska inte som styrelsemedlem ge sig upp på taket själv och försöka skotta bort snö och kapa istappar, det är väldigt riskfyllt och bör läggas på ett företag, t ex ett plåtslagarföretag som har kunniga fackmän med stor vana att arbeta på tak. För tak gäller sk strikt ansvar. Det innebär att bostadsrättsföreningen som fastighetsägare alltid är ansvariga om snö eller istappar faller ned och vållar skada. Detta gäller oavsett om man satt upp varningsskyltar eller om vårdslöshet föreligger eller inte. Varningsskyltar kan i och för sig minska risken för att er bostadsrättsförening ska bli skadeståndsskyldig vid en bedömning men det räcker inte för att man ska slippa ansvaret. Därför är det alltid bäst att teckna ett bra och tydligt avtal med en tredje part som sköter snöröjningen.

Familj i lägenhet

Får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand?

Det är en hel del man måste tänka på om man funderar på att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. För det första så kan man inte besluta om detta själv utan det är styrelsen för bostadsrättsföreningen som beslutar om du får tillstånd att hyra ut din lägenhet. Du skickar in en ansökan till styrelsen och de lämnar sedan beslut till dig grundat på varför du vill hyra ut och till vem som ska hyra.

Som giltiga skäl för att styrelsen ska godkänna din ansökan om uthyrning är t ex att du under en period ska arbeta eller studera på annan ort. Det ska vara minst 8 till 10 mil till din nya arbets- eller studieort och det ska vara en restid som överstiger 1,5 timmar enkel väg.

Andra skäl för uthyrning ska godkännas är att du ska ge dig iväg på en längre utlandsresa eller att du träffat kärleken och vill bli provsambo under en tid.

Du kan också hyra ut lägenheten till en närstående, t ex barn eller syskon. Ålder och sjukdom ger dig också rätt att hyra ut lägenheten, om du t ex har oturen att hamna på sjukhus så är det ok att hyra ut, det spelar ingen roll om du kommer att kunna återvända till lägenheten.

Det finns ett antal skäl som gör att föreningen kan avslå din ansökan om uthyrning, t ex tidsfaktorn (lång uthyrning) eller att man i stadgarna har speciella restriktioner mot uthyrning. Styrelsen har även rätt att neka sk störningsmakare att hyra. Det är personer där man känner till att personen tidigare visat ett olämpligt och störande beteende. Det man kanske inte tänker på vid andrahandsuthyrning är att man alltid som ägare av bostadsrätten är ansvarig för att avgiften betalas till bostadsrättsföreningen. Det är alltså du som ägare som har ansvaret för att avgiften blir betald, inte personen som hyr av dig, vilket man lätt skulle kunna tro.

Det är även personen som äger lägenheten som har ansvar för den. Du ska se till att lägenheten hålls i bra skick och du är även ansvarig för att störningar inte förekommer. Om styrelsen behöver kontakta någon angående sådana händelser är det dig som lägenhetsinnehavare som de kontaktar, inte din hyresgäst. För att förhindra att problem ska uppstå vid andrahandsuthyrning bör du alltid göra en noggrann koll av din blivande hyresgäst, både gällande skötsamhet och ekonomi. Det är alltid bra att skriva ett kontrakt mellan dig och din hyresgäst innan hyresperioden börjar. I kontraktet bör hyresperiod, hyra och uppsägningstid framgå.