Levande ljus – så kan du minska brandrisken

Nu är julen här och våra hem pyntas för att skapa den där mysiga och stämningsfulla känslan. Levande ljus i våra hem ökar så här års och det finns vissa saker du bör tänka på för att minska brandrisken. Det är viktigt att vara medveten om riskerna med ljus och att vidta vissa försiktighetsåtgärder för att förhindra bränder.

Den allra viktigaste regeln är att tänder du ett ljus så släcker du ljuset men det är lättare sagt en gjort. Vad kan vi då göra för att påminna oss själva för att inte glömma? Om du måste lämna ett rum där ett ljus brinner, se till att släcka det innan du går. Sätt mobilalarm eller en lapp på ytterdörren som en påminnelse.

En annan viktig aspekt att tänka på är vart man placerar ljusen. En god idé är att undvika att använda ljus i områden där det finns brandfarliga material, som t ex gardiner eller julgranar. Se också till att använda ljushållare som är stadiga och kan fånga upp eventuella droppar eller spill. Många räknar ner till jul genom att varje söndag tända ett ljus i adventsljusstaken men tänkt på att inte dekorera med brännbara material såsom mossa.

Undvik även att placera många värmeljus bredvid varandra då hettan kan bli så intensiv att det flammar upp.

Slutligen, se till att använda ljus som är gjorda av säkra material, som bivax eller sojavax. Dessa typer av ljus är mindre benägna att släppa ut skadliga kemikalier i luften när de brinner.

Sammanfattningsvis kan ljus ge en varm och mysig känsla i ditt hem, men det är viktigt att använda dem på ett säkert sätt för att förhindra bränder. Genom att placera dem på en säker plats, aldrig lämna dem utan uppsikt, hålla dem borta från brandfarliga material och använda säkra ljus, kan du hjälpa till att din julledighet blir njutbar och brandfri.