Balkongen blir så mycket mysigare med blommor

Även om du inte har så kallat ”gröna fingrar” så kan du få blommor att trivas och växa bra på din balkong med några enkla knep.  Det kräver lite tid och uppmärksamhet, men det är inte svårt om du följer några grundläggande riktlinjer. Här är några tips för att sköta balkongblommor.

Vattna dina blommor regelbundet, särskilt under torra perioder. Se till att jorden inte torkar ut helt, men undvik också att övervattna. Gödsla dina växter med en lämplig näring med jämna mellanrum för att säkerställa att de får tillräckligt med näring.

Placera dina blommor på en plats där de får tillräckligt med solljus eller skugga, beroende på deras behov. Tänk också på att vind och temperaturer kan påverka växterna, så försök att hitta en skyddad plats om det är möjligt. Beskär dina växter regelbundet för att ta bort döda eller sjuka blad och blommor. Detta hjälper till att hålla plantorna friska och främjar tillväxt. Byt ut jorden i dina balkonglådor och krukor om det behövs för att ge dina växter nya näringsämnen och hjälpa till att förhindra sjukdomar.

Har man otur kan växterna drabbas av skadedjur. Om du ser några små kryp så kan du ta bort dem med hjälp av en pincett eller borste. Detta är särskilt användbart för att ta bort mindre insekter som bladlöss eller spinnkvalster. Du kan också använda t ex en mild tvål blandat med vatten och spraya på bladen för att kväva skadedjuren. Se till att tvålen inte är för koncentrerad, eftersom det kan skada växten.

Men vilka blommor ska man då välja? Det finns många sorters blommor som passar i balkonglådor, och det beror på flera faktorer som klimat, växtplats och personlig smak. Här är några exempel på blommor som är lämpliga för balkonglådor.

Pelargoner är populära blommor som finns i många olika färger och sorter. De trivs bra i balkonglådor och kräver inte mycket underhåll.

Lobelia är en tätväxande blomma som är idealisk för att fylla ut balkonglådor och ger en fin färgklick. Den finns i flera olika färger, inklusive blå, lila och rosa.

Petunior är en annan populär blomma som finns i många olika färger och sorter. De blommar under hela sommaren och kräver minimalt med skötsel.

Verbena är en tålig och vacker blomma som finns i flera olika färger och sorter. Den passar särskilt bra i soliga balkonglådor och blommar hela sommaren.

Fuchsia är en elegant blomma med hängande blommor som passar särskilt bra i skuggiga eller halvskuggiga balkonger. Den finns i många olika färger och sorter.

Det finns många fler sorters blommor som kan passa i balkonglådor, så det är värt att undersöka vilka som passar bäst för din specifika situation och smak. Tänk också på att kombinera olika blommor för att skapa en varierad och färgglad balkonglåda.