Ansvar vid uthyrning i andrahand
När du hyr ut din bostadsrätt i andrahand är det du som bostadsrättsinnehavare som fortfarande har det övergripande ansvaret för lägenheten. Det innebär att du ansvarar för att hyran betalas i tid, att lägenheten sköts och att föreningens regler följs. Om din andrahandshyresgäst missköter sig, kan du hållas ansvarig och föreningen kan till och med kräva att du säger upp ditt andrahandskontrakt.
Giltiga skäl för uthyrning
För att få hyra ut din bostadsrätt i andrahand behöver du ha ett giltigt skäl och få tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse. Några exempel på giltiga skäl kan vara:
- Arbete eller studier på annan ort
- Provsamboende med partner
- Längre utlandsvistelse
- Ålder eller sjukdom
Styrelsen gör en individuell bedömning av varje ansökan och det är viktigt att du kan styrka ditt skäl med dokumentation, till exempel anställningsavtal, studieintyg eller läkarintyg.
Ansvar under uthyrningsperioden
Den som hyr ut sin lägenhet i andrahand (förstahandshyresgästen) har fortfarande det fulla ansvaret för lägenheten. Detta innebär att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att avgiften till bostadsrättsföreningen betalas i tid och att föreningens ordningsregler följs av andrahandshyresgästen. Om andrahandshyresgästen orsakar skador eller störningar kan bostadsrättsinnehavaren hållas ansvarig.
Avgifter vid andrahandsuthyrning
Vissa bostadsrättsföreningar tar ut en extra avgift när en lägenhet hyrs ut i andrahand. Denna avgift är avsedd att täcka de administrativa kostnader som föreningen kan ha i samband med andrahandsuthyrningen. Avgiftens storlek och villkoren för betalning varierar mellan olika föreningar och bör framgå av föreningens stadgar eller regler.
Hyresnivå och hyresavtal
Det är viktigt att upprätta ett skriftligt hyresavtal mellan bostadsrättsinnehavaren och andrahandshyresgästen. I avtalet bör hyrans storlek, betalningsvillkor, och andra villkor för uthyrningen tydligt fastställas. Hyran som tas ut bör vara skälig och får inte vara högre än förstahandshyresgästens egna kostnader för lägenheten, inklusive räntor för bostadslån och avgifter till föreningen.
Uppsägning och förlängning av hyresavtal
Både bostadsrättsinnehavaren och andrahandshyresgästen måste följa reglerna för uppsägning och förlängning av hyresavtalet. Uppsägningstiden och villkor för förnyelse bör tydligt anges i hyresavtalet. Om bostadsrättsinnehavaren vill förlänga uthyrningen måste en ny ansökan göras till föreningens styrelse i god tid innan den nuvarande uthyrningsperioden löper ut.